28 november: Symposium 'Biologisch voor het klimaat'
Ben jij (bio)boer of ketenvertegenwoordiger en geïnteresseerd in klimaatvriendelijk ondernemen? Wil je ontdekken welke succesvolle verdienmodellen kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst? Én wil je meer weten over de ontwikkelingen binnen de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)?
Meld je dan nu aan voor het symposium op donderdag 28 november.
Het programma
Ter afsluiting van het project 'Biologisch voor het klimaat', uitgevoerd door Bionext en partners, nodigt de organisatie u graag uit voor het symposium 'Klimaatvriendelijke ondernemen in de biologische sector'. De dag begint met de presentatie van de resultaten van het project. Via een pilot met 15 boeren is gekeken welke maatregelen de klimaatprestaties van melkvee-, akkerbouw- en fruitbedrijven verder kunnen verbeteren. Tijdens het evenement worden de belangrijkste bevindingen uit de pilot door het Louis Bolk Instituut en Delphy gedeeld, waaronder een kosten-batenanalyse. Ook zullen enkele boeren uit de pilotgroep hun praktijkervaringen delen, en hoe zij de resultaten in hun bedrijfsvoering verwerkt hebben.
Hierna gaat de dag verder met sprekers Michaël Wilde en Wouter Staal, een paneldiscussie over het verwaarden van klimaatmaatregelen en wordt de dag afgesloten met een vooruitblik: hoe verder, met volop kansen voor de toekomst! Daarnaast is er voldoende gelegenheid om elkaar te spreken tijdens de netwerklunch en eindborrel.
Meer over de sprekers
De toekomst is biologisch
Michaël Wilde (The Organic Embassy) vervolgt de dag met een inspirerende inleiding over de relatie tussen biologische landbouw en het klimaat. In zijn presentatie verkent hij de systeemaanpak van de biologische landbouw, die veel verder gaat dan alleen KPI-denken op het gebied van klimaat. Hij legt uit hoe klimaat en biodiversiteit met elkaar in verbinding staan en schetst een toekomstvisie voor voedsel en (biologische) landbouw. Daarnaast belicht hij hoe bio-regio's en andere lokale netwerken positief bijdragen aan duurzame verdienmodellen en een lagere klimaatimpact.
CSRD: Van marco naar micro met praktische voordelen voor bio-boeren, producten en retailers
Wouter Staal (YB & Climates) zal ons daarna meenemen in de wereld van de CSRD, de nieuwe Europese richtlijn die bedrijven verplicht om gedetailleerde informatie te verstrekken over hun duurzaamheidsimpact. Wouter deelt waardevolle keteninzichten en belicht de voordelen van de CSRD voor de biologische sector. Ontdek waarom het essentieel is om klimaatprestaties te evalueren en welke concrete stappen je kunt nemen. Wouter deelt daarnaast een aantal inspirerende voorbeelden van (bio)ondernemers die al succesvol met de CSRD aan de slag zijn gegaan. Ook bespreekt hij strategische keuzes, het belang van samenwerking en hoe transparantie kan bijdragen aan het terugverdienen van investeringen.
Dagvoorzitter
Esther Molenwijk van Dutch Harvest hemp tea en Podcastmaker bij Stichting The Food Revolution is dagvoorzitter. Esther zorgt ervoor dat de dag een dynamische en interactieve ervaring wordt, met na de lunch nog een levendige paneldiscussie. Hierbij leidt zij de panelleden in een inspirerende uitwisseling van ideeën en inzichten, waarbij alle aanwezigen de kans krijgen om vragen te stellen en actief deel te nemen aan het gesprek.
Praktisch
Datum: Donderdag 28 november 2024
Tijd: 10:00 uur tot 15:00 uur (inclusief lunch)
Locatie: De Beleving
Adres: Winkelweg 61, 3896 LH Zeewolde
Naast de sprekers en de paneldiscussie, biedt de dag volop gelegenheid om te netwerken tijdens de lunch. De dag wordt afgesloten met een borrel. Vanwege de catering graag vóór 15 november aanmelden.
Terug naar overzicht