Bestrijdingen en parkinson: hoe zit dat?
Al geruime tijd zijn mensen bezorgd over de impact van chemische bestrijdingsmiddelen op onze gezondheid. Deze bestrijdingsmiddelen worden gebruikt om plagen en onkruid te bestrijden in de landbouw. Een zorgwekkende ontdekking is een mogelijk verband tussen het gebruik van deze middelen en een verhoogd risico op het ontwikkelen van Parkinson. Wil je meer weten over deze connectie en hoe dit invloed kan hebben op onze gezondheid en het milieu? In dit artikel lees je er meer over.
Bestrijdingen en parkinson: hoe zit dat?
Onderzoek* toont aan dat bepaalde stoffen in bestrijdingsmiddelen, zoals pesticiden, mogelijk verband houden met een hoger risico op parkinson. Deze bestrijdingsmiddelen kunnen schade veroorzaken aan het zenuwstelsel, wat de ontwikkeling van parkinson kan bevorderen. De ziekte van Parkinson is een langzaam progressieve aandoening die schade aan zenuwcellen in de hersenen veroorzaakt.
Zoals uit onderzoek blijkt is het risico voor mensen die dagelijks met bestrijdingsmiddelen werken, zoals landbouwers en tuinders, groter. Maar wist je dat ook consumenten, die niet direct blootgesteld worden aan bestrijdingsmiddelen, een risico kunnen lopen?
Pesticiden en onze voedselkeuzes
Ten opzichte van 2015 verwacht het RIVM dat het aantal parkinsonpatiënten in 2040 met 71% zal stijgen**. Hoewel er dus nog geen definitief bewijs is dat het consumeren van voedsel met pesticiden direct parkinson veroorzaakt, pleiten experts voor voorzorgsmaatregelen om deze toename aan parkinsonpatiënten te beperken.
Bij niet-biologische landbouw worden namelijk bestrijdingsmiddelen gebruikt die tijdens het groeiproces op ons voedsel belanden. De opbouw van deze stoffen in ons lichaam kan bijdragen aan het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson. Hierdoor wordt duidelijk hoe belangrijk het is om bewust te kiezen wat je eet.
Onze alledaagse keuzes in voedselconsumptie hebben niet alleen invloed op ons eigen welzijn, maar ook op het milieu. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen kan een negatieve impact hebben op ecosystemen, bodemkwaliteit en waterbronnen. Daarom zijn regels en richtlijnen voor het gebruik van deze middelen niet alleen bedoeld om de gezondheid van mensen te beschermen, maar ook om de gezondheid van onze planeet te waarborgen.
Wet en regelgeving rondom het gebruik van bestrijdingsmiddelen
In veel landen zijn er regelgeving en richtlijnen opgesteld om het gebruik van bestrijdingsmiddelen te reguleren. Deze regels kunnen betrekking hebben op de toegestane hoeveelheden, de wijze van toepassing, veiligheidsmaatregelen voor gebruikers en bescherming van het milieu. Het doel is om ervoor te zorgen dat bestrijdingsmiddelen op een verantwoorde manier worden gebruikt en dat de blootstelling aan schadelijke stoffen wordt beperkt.
Wetenschappers van verschillende instituten werken aan onderzoek om meer duidelijkheid te krijgen, zodat huidige wet- en regelgeving rondom chemicaliën in de landbouw aangescherpt kan worden. Daarvoor is in december 2023 dit plan opgesteld. Door meer onderzoek is het mogelijk effecten beter te begrijpen en regels aan te scherpen.
Biologische landbouw biedt een veelbelovend alternatief
Bij biologische landbouw worden minder schadelijke bestrijdingsmiddelen gebruikt. Mensen die dagelijks op het land staan, worden doordoor minder blootgesteld aan schadelijke stoffen en ons voedsel bevat minder schadelijke stoffen.
Het besef dat landbouwers die met deze middelen werken een verhoogd risico lopen, laat zien hoe onze dagelijkse keuzes indirect hieraan verbonden zijn. Door bewust te kiezen voor biologisch geteelde producten kunnen we dus zowel individueel als collectief bijdragen aan het verminderen van de impact van bestrijdingsmiddelen op onze gezondheid en welzijn.
De mooiste boodschap is bio
Het gebruik van bestrijdingsmiddelen heeft niet alleen gevolgen voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid. Door af en toe bewust te kiezen voor biologisch, draag je met jouw keuze bij aan een duurzamere toekomst.
Kijk op etiketten naar biologische keurmerken zoals 'EU Organic' of 'USDA Organic'. Dat betekent dat het voedsel is gemaakt volgens biologische regels. Je herkent een biologisch product aan het ‘groene blaadje’. Dat staat voor het Europees biologisch keurmerk.
Op de hoogte blijven en meer weten over biologisch eten? Volg ons op Instagram en Facebook!
Bronnen
* https://www.parkinson-vereniging.nl/archief/bericht/2019/12/11/Blootstelling-aan-pesticiden-verhoogt-de-kans-dat-iemand-parkinson-krijgt
**https://www.volkskrant.nl/wetenschap/ontstaat-parkinson-door-pesticiden-dit-is-meer-dan-een-broodjeaapverhaal-van-mensen-die-zich-bezorgd-maken-over-het-milieu~b3e73275/
https://www.parkinson.nl/voorlichting/parkinsonnl-mede-initiatiefnemer-manifest-bestrijdingsmiddelen/
https://www.parkinson-vereniging.nl/pesticiden
https://www.parkinson-vereniging.nl/themas/mediaberichten-pesticiden
Terug naar overzicht