​Bio en je gezondheid. Wat weten we wél en wat niet?

Dat biologische landbouw en productie beter zijn voor de gezondheid van onze natuur, is al lang bekend. Biologisch verbetert het bodemleven, de biodiversiteit en de kwaliteit van het water. Het is beter voor dierenwelzijn, zowel in de natuur als bij de boerenbedrijven. Maar is het ook gezonder voor mensen? Steeds meer onderzoeken lijken daarop te wijzen. We nemen je graag mee in een aantal inzichten over bio en je gezondheid.

Bio zit barstensvol voedingsstoffen
Voldoende granen, peulvruchten, groente en fruit eten is natuurlijk sowieso een goed idee voor je gezondheid. Kies je biologisch, dan krijg je vaak hogere concentraties vitamine C en omega-3-vetten binnen. In biologische granen, fruit en groenten zitten bovendien tot wel 40 procent meer antioxidanten. Ook zijn er aanwijzingen dat biologisch eten leidt tot een lager risico op bepaalde allergieën en obesitas.

Zwanger? Kies voor bio als het kan.
Een groot voordeel van biologisch is dat er geen gebruik wordt gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen. Op een gewone Nederlandse appel kun je tot wel 4 soorten gif vinden. En die spoel of schil je er niet zomaar af. Uit onderzoek [1] blijkt dat er een verband is tussen het werken met bepaalde pesticiden en aangeboren hersenafwijkingen en gedragsproblemen bij kinderen. Of de geringe hoeveelheden die we via ons voedsel binnenkrijgen ook schadelijk zijn, is niet aangetoond. Maak je dus geen zorgen als je zwanger bent en blijf gerust voldoende groenten en fruit eten. Maar als je de keuze hebt, is het altijd goed om voor bio te gaan.

Bestrijdingsmiddelen en Parkinson
De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte ter wereld. Al langere tijd is bekend dat telers en boeren veel meer kans hebben op deze ziekte, vermoedelijk als gevolg van jarenlang werken met bepaalde chemische bestrijdingsmiddelen die desondanks nog steeds zijn toegelaten in de Europese Unie. Bij biologische landbouw worden alleen natuurlijke middelen gebruikt om ziektes en plagen te bestrijden. Dat is niet alleen gezonder voor de natuur, maar ook voor de boeren en omwonenden. En uiteindelijk dus waarschijnlijk ook voor de mensen die het eten.

Word je echt gezonder van bio?
Wat de impact van biologisch eten op de gezondheid precies is, is lastig te bewijzen. Hoe gezond je bent heeft met veel meer factoren te maken. Beweging, wel of niet roken, erfelijke aanleg, leefstijl, voedingskeuzes… het heeft allemaal invloed op je gezondheid. Mensen die vaker biologisch kopen, hebben vaak een gezondere leefstijl. Positieve gezondheidseffecten kun je dus niet puur toeschrijven aan hun keuze voor bio. Maar als je kijkt naar onderzoeken over de negatieve effecten van chemische bestrijdingsmiddelen - en hoe die een rol zouden kunnen spelen bij het ontwikkelen van bepaalde ziekten, zoals Parkinson - lijkt biologisch toch een gezondere keuze. De Gezondheidsraad adviseert om er voor de zekerheid vanuit te gaan dat chemische gewasbescherming een risico is voor de gezondheid. Ook al is nog niet duidelijk hoe groot dat risico precies is. De mooiste boodschap is dus bio, ook voor je gezondheid.

Bronnen
www.leefmilieu.nl/
www.degruyter.com
www.parkinson-vereniging.nl


Terug naar overzicht