Biologisch: terug naar vroeger of volle kracht vooruit?
Een oude boerderij, een boomgaard met scharrelende kippen en een weiland met een houten hekje eromheen. Bij biologische boeren hebben mensen vaak een nostalgisch beeld. Terug naar vroeger. Toen de natuur nog de tijd kreeg en boeren nog niet de hele wereld hoefden te voeden. De werkelijkheid is minder romantisch, maar minstens zo mooi. Biologisch is een innovatieve sector die voorop loopt in duurzame ontwikkelingen. In dit artikel nemen we je mee in een aantal van die innovaties.
Innovaties in biologische gewasbescherming
Door te telen in stroken met verschillende gewassen neemt de biodiversiteit op het land toe en dat vermindert gewasziektes. De gewassen ondersteunen en beschermen elkaar namelijk. Dit noemen we ook wel natuurlijke gewasbescherming. Ook worden er biologische beschermingsmiddelen ontwikkeld die bestaan uit micro-organismen. Deze werken op een slimme manier, zonder schade aan te richten. Bijvoorbeeld door een geur te verspreiden die plaaginsecten in de war brengt.
Robotisering en precisielandbouw
Zie je die nostalgische, biologische boerderij nog voor je? Daar verwacht je vast geen drones en robots. Toch wordt er juist in de biologische landbouw en veeteelt volop gebruikgemaakt van deze technieken en geëxperimenteerd met de mogelijkheden om bio kostenefficiënter en minder arbeidsintensief te maken. Denk aan robots die onkruid verwijderen, drones die signaleren dat er zieke planten zijn, apps die de gezondheid van dieren in de gaten houden en sensoren die de voedingsstoffen en het vocht in de bodem meten. Zo kunnen boeren dankzij nieuwe technologie nog beter samenwerken met de natuur.
Natuurlijk én slim verpakken
Biologische versproducten wil je natuurlijk op een duurzame manier verpakken. Daarom wordt er volop geëxperimenteerd met biologisch afbreekbare verpakkingen. Mycelium, het ondergrondse netwerk van schimmeldraden (sporen van paddenstoelen), wordt steeds vaker gebruikt als duurzaam alternatief voor materialen zoals piepschuim en plastic. En heb je al eens een pompoen of courgette gezien met een gelaserd bio-logo zodat verpakken niet meer nodig is? Ook transparantie is belangrijk bij biologische producten. Met slimme verpakkingsoplossingen zoals QR-codes, kun je straks precies weten hoe ver jouw biologische appel van de boom is gevallen.
Van grasmanagement tot robuuste rassen
Naast de genoemde innovaties doen onderzoekers en biologische boeren nog veel meer voor een toekomstgericht voedselsysteem. Zo loopt de Gelderse bioboer Tom Keuper wereldwijd voorop als het gaat om grasmanagement. Hij weet precies hoe hij zijn gras moet verzorgen om de beste melkopbrengst van zijn koeien te krijgen. Lees het verhaal van bioboer Tom.
Ook het op een natuurlijke manier veredelen van gewassen zoals aardappelen is sterk in ontwikkeling. Zo krijgen we robuuste rassen die beter opgewassen zijn tegen schimmels en andere ziekten.
Meer bio voor een duurzamer voedselsysteem
Om te voldoen aan de enorme voedselvraag, is terug naar de kleinschalige, biologische boerderij geen optie. Innovaties zijn hard nodig om de principes van biologisch te kunnen toepassen op een efficiëntere en grotere schaal. Door meer bio te kopen, laten we het aandeel groeien en ontstaat er meer ruimte voor deze ontwikkeling.
De mooiste boodschap is bio uit Europa
De voorbeelden in dit artikel zijn nog maar een fractie van wat er allemaal gebeurt als het om bio-innovatie gaat. Het mooie is: met elke biologische boodschap draag je bij aan al die innovatiekracht. Je herkent een biologisch product aan het ‘groene blaadje’. Dat staat voor het Europees biologisch keurmerk.
Op de hoogte blijven en meer weten over biologisch eten? Volg ons op Instagram en Facebook!
Terug naar overzicht