​Biologische Seizoensgroenten: genieten uit de volle grond

In de wereld van gezond eten en bewust leven, winnen biologische seizoensgroenten steeds meer terrein. Door voor biologische seizoensgroenten te kiezen, maak je namelijk niet alleen een gezonde keuze voor jezelf, maar ook voor de aarde. De mooiste boodschap is bio, voor jou én de natuur.

Maar wat betekent het eigenlijk wanneer groenten biologisch en seizoensgebonden zijn? Zijn seizoensgroenten niet altijd biologisch? En hoe kan ik koken volgens het seizoen? Goede vragen! In dit artikel geven we antwoord op deze, en andere veel gestelde, vragen rondom biologische seizoensgroenten.

Oogsten volgens het ritme van de natuur
Seizoensgroenten worden verbouwd volgens de cyclus van de natuur, wat betekent dat ze alleen beschikbaar zijn op het moment dat ze in het betreffende seizoen groeien. Zo vind je in het najaar volop wortelen, pompoenen, aardappels en pastinaak in de supermarkt. Zowel biologisch als niet biologisch.

Zijn seizoensgroenten niet altijd biologisch?
Hoewel zowel biologische als niet-biologische seizoensgroenten in dezelfde periode van Nederlandse bodem komen, zijn seizoensgroenten niet altijd biologisch. Het verschil ligt voornamelijk aan de manier waarop de groenten worden geteeld en behandeld tijdens hun groeiproces.

Niet biologische seizoensgroenten worden vaak geteeld met behulp van pesticiden en kunstmeststoffen om zo de groenten te beschermen en om de groei te stimuleren. Biologische seizoensgroenten daarentegen zijn op natuurlijke wijze geteeld, zonder het gebruik van deze synthetische pesticiden of kunstmeststoffen.

Hoe worden biologische seizoensgroenten geteeld?
Naast de natuurlijke manier van telen, groeien biologische seizoensgroenten in de volle grond. Daardoor profiteren ze van de natuurlijke voedingsstoffen in de aarde en het bodemleven. Door deze natuurlijke groeimethode behouden de groenten hun authentieke smaak en voedingswaarde.

Maak bijvoorbeeld eens herfst rolletjes met pompoen of quinoasalade met bospeen.

Wat zijn de voordelen van biologische seizoensgroenten?

  1. Gezondheid: Biologische seizoensgroenten bevatten over het algemeen minder residuen van chemicaliën, waardoor ze een gezondere keuze zijn.
  2. Milieu: Biologische landbouwmethoden zonder kunstmest zijn minder schadelijk voor het milieu, de biodiversiteit en de bodemkwaliteit. Daarmee is biologisch een betere keuze voor onze planeet.
  3. Smaak en voedingswaarde: Biologische groenten groeien in gezonde, vruchtbare bodems, wat hun smaak en voedingswaarde ten goede komt. Ze zijn vaak smaakvoller en voedzamer dan ‘normale’ seizoensgroenten.

Kiezen voor biologische seizoensgroenten heeft dus diverse voordelen. Dat maakt de mooiste boodschap bio, voor jou én de natuur.

Hoe herken je biologische seizoensgroenten?
Het herkennen van biologische seizoensgroenten is gelukkig niet zo moeilijk. Kijk bij het boodschappen doen naar het keurmerk voor biologische producten. Dit keurmerk garandeert dat de groenten zijn geteeld zonder schadelijke chemicaliën en dat ze met zorg en respect voor het milieu zijn verbouwd.

Wortelen, bieten, pastinaak, aardappelen en pompoen zijn de sterren van het seizoen.
In november trekt de natuur zich langzaam terug en bereidt ze zich voor op de winter. Dit maakt dat de herfstgroenten tot volle bloei komen.

Laat je inspireren door de diversiteit van elk seizoen en download de seizoenskalender, zo weet je wat de natuur jou te bieden heeft.

Meer weten over biologisch?
Je herkent een biologisch product aan het ‘groene blaadje’. Dat staat voor het Europees biologisch keurmerk. Je leest hier meer over op www.biologisch-keurmerk.nl. Op onze website lees je meer over de voordelen van biologisch en biologisch-dynamisch voor mens, dier en milieu!

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons op Instagram en Facebook!


Terug naar overzicht