​De waarde van een bosje biologische bloemen

Jennita’s liefde voor bloemen begon bij haar oma. Inmiddels is ze eigenaar van biologische kwekerij & bloemenstudio Plukatelier, waarbij ze op 500m2 teeltbedden maar liefst 55 verschillende soorten bloemen teelt. Ze levert op dit moment voornamelijk direct aan consumenten en aan bloemisten. Jennita deed in de lente mee met de Training 'Kostprijsberekening' die Bionext organiseerde voor biologische siertelers. We vroegen naar haar ervaring.


De prijs bepalen

Jennita: Het lastige bij het berekenen van een prijs voor bloemen, vind ik, dat het meeste werk al gedaan is op het moment dat ze er zijn. Veel van het werk zit eigenlijk in het proces daarvóór. Dus het berekenen van de prijs deed ik vervolgens vaak op gevoel. Of ik keek naar wat de veilingprijzen doen en wat een handelaar vraagt per steel. Maar door de prijs af te stemmen op de ander, keek ik eigenlijk niet naar wat dat voor mij betekende. En naar wat ik eigenlijk zou moeten vragen.

Bovendien zie ik mensen graag genieten van mijn bloemen. Dus als de bloemen dan eenmaal in bloei staan, dan gaf ik ze vaak voor te weinig weg. De training was een welkom aanbod om daar nu eens aandacht aan te besteden. Nu ik meer inzicht krijg in wat het mij kost, merk ik dat ik het makkelijker ga vinden mijn product op waarde te schatten en er ook het geld voor te vragen.

Wat ik meteen bij de training heb geleerd: Niks meer weggeven. Wel af en toe aan mijn moeder natuurlijk. En ik kan best af en toe een emmertje gratis weggeven ter promotie. Maar ik ben mij nu wel gaan beseffen wat zo’n emmertje mij kost. En wat de waarde is van mijn product. Zeker omdat mijn bloemen biologisch gecertificeerd zijn, dat moet ook meegenomen worden in de prijs. Een bosje rozen voor 4 euro zoals je dat in de supermarkt ziet, dat kan gewoon niet. Het zou fijn zijn als de consument dat ook gaat inzien.


Eigen data als uitgangspunt

Door de training weet ik nu hoe ik de prijs voor mijn bloemen moet berekenen. Alleen heb ik nu nog niet alle data. Dat ga ik dit seizoen heel goed bijhouden, zodat ik volgend seizoen precies weet wat een steel mij kost. Tijdens de training werd namelijk snel duidelijk dat het allemaal maatwerk is. Er is geen standaard formule die je toe kunt passen. Bij alle bedrijven is de situatie verschillend. Het maakt nog al verschil of je bijvoorbeeld eigen grond hebt, of dat je je grond pacht, maar ook welke soorten je teelt en wat daarvan de opbrengst per m2 is.

Er zijn ook een hoop andere overwegingen die je bewust moet maken. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen als je de prijs naar beneden doet voor een vaste klant? Of kun je de ene soort bloem wat goedkoper aanbieden, maar dat je dat weer rechttrekt in de waarde van een andere bloem? En kijk je naar wat een bloem gangbaar kost, en hoe bereken je dan het bio-aspect mee in de prijs?


De mensen achter de bio-bloemen

Naast het financiële aspect was vooral ook de groep een grote meerwaarde van de training. Iedereen is intrinsiek bezig met biologische bloemen telen. Er is daardoor veel openheid onder elkaar, wat verbindend werkt. Het voelt voor mij niet als concurrenten, maar als een groep die samen werkt aan een groter doel. Het was erg leuk en leerzaam om te horen hoe andere dingen aanpakken. En er werden veel goede vragen gesteld waar ik zelf nooit aan gedacht had. Voor mij zijn de ontmoetingen met de collega’s/mensen in de sector een extra reden om mee te doen aan dit soort bijeenkomsten.

Als Plukatelier ben ik nog niet officieel gecertificeerd, maar ik pacht sinds dit jaar grond van een tuinderij die wél officieel biologisch gecertificeerd is. Op deze plek heb ik bovendien nog veel uitbreidingsmogelijkheden. Dit vond ik belangrijk omdat ik ook meer ga leveren aan lokale bloemisten. Maar vooral wil ik samen met mijn collega’s bijdragen aan de biologische beweging in de bloemensector en daar vaart aan geven. Ik hoop dus ook nog meer te leren over teelttechnieken, en ook bedrijfstechnische kennis. Hoe kun je een biologische bloemkwekerij runnen waar je ook je boterham mee kunt verdienen? Het liefst ben ik alleen nog maar met bloemen bezig. Maar op dit moment doe ik er nog van alles naast om het financieel rond te krijgen. En die situatie zie ik bij meer bio-bloemkwekers om me heen.


Blik vooruit

Het zou mooi zijn als we ons kunnen verenigen als biologische siertelers en op die manier ook grotere projecten kunnen aanpakken. Bijvoorbeeld samen alle bio-winkels bevoorraden. Er is nog zo veel mogelijk!

Ik zie om mij heen steeds meer pluktuinen opkomen. Al die kleine bedrijven gaan allemaal communiceren over schone, gifvrije bloemen. Ik hoop dat hierdoor nog meer mensen kiezen voor bio, omdat er meer bekend wordt over het belang. En als ik even groot droom: dan hoop ik dat in de toekomst alle bloemen in Nederland biologisch geteeld worden. Ik geloof dat het kan, en dat wil ik laten zien met mijn bloemen.

-----------------------

Wil je meer weten over het Plukatelier?
kijk dan op de site van Jennita: www.plukatelier.nl

Kennisplatform voor de biologische sierteelt
De training 'Kostprijsberekening' is georganiseerd door Bionext in het kader van het project 'Kennisplatform voor de biologische sierteelt'.
Meer informatie vind je op de projectpagina.

Op de hoogte blijven van de activiteiten in dit project?
Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Volg Bionext ook via

Twitter
LinkedIn
Facebook

Meer weten over duurzame landbouw?
Als je alles wilt weten over thema’s als Klimaat, Prijs, Gezondheid, Dierenwelzijn, Biodiversiteit en Bodemvruchtbaarheid?
Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief


Terug naar overzicht