Feiten en fabels: dit moet je weten over biologisch eten
Biologische producten zijn niet meer weg te denken uit onze supermarkten en veel mensen zijn geïnteresseerd in de voordelen ervan. Zowel voor eigen gezondheid als voor de natuur. Te midden van de populariteit rondom biologisch eten, ontstaan er ook vaak misvattingen. In dit artikel nemen we zes standpunten onder de loep, om zo fabels van feiten te onderscheiden.
1. Lokaal en biologisch eten is hetzelfde
Lokaal en biologisch eten streven beide naar duurzame voedselproducten, maar ze hebben verschillende betekenissen. Het verschil zit in waar producenten de nadruk op leggen: lokaal eten gaat over de afstand die het voedsel heeft afgelegd, terwijl biologisch eten gaat over hoe het wordt geproduceerd . Een product kan biologisch en lokaal zijn, maar dat hoeft niet.
Lokaal eten wordt in de nabije omgeving geproduceerd en verkocht, meestal binnen een straal van 40 tot 200 kilometer. Het gaat om producten met een beperkte afstand tot waar ze worden geconsumeerd, waardoor de 'food miles' laag zijn. Bijvoorbeeld, groenten van een boerderij aan de rand van de stad die rechtstreeks naar lokale markten gaan, vallen onder lokaal eten.
Aan de andere kant verwijst biologisch eten naar voedsel dat is geteeld zonder synthetische chemicaliën zoals pesticiden en kunstmest. Hierbij gaat het dus om de teeltmethoden. Een voorbeeld hiervan is biologische appels die zonder chemische bestrijdingsmiddelen zijn gegroeid.
Conclusie: beide begrippen - lokaal en biologisch - zijn gerelateerd aan de manier waarop voedsel wordt geproduceerd en verkregen, maar ze hebben verschillende focuspunten en criteria die gebruikt worden om ze te definiëren.
2. Biologisch eten is te duur voor de gemiddelde consument
Het klopt dat biologische producten over het algemeen duurder zijn dan niet biologische producten. Dat komt door hogere productiekosten zoals arbeidsintensieve methoden, strengere regelgeving en lagere opbrengsten per hectare.
Gelukkig zijn er mogelijkheden om toch betaalbaar biologisch te eten.
- Zo kun je droge biologische producten (zoals rijst, bonen, granen) in grotere hoeveelheden kopen, waardoor de prijs daalt.
- Sommige supermarkten hebben een eigen merk die vaak goedkoper zijn dan andere merken. Dit komt doordat supermarkten deze producten direct bij producenten inkopen en minder investeren in marketing of merknaamontwikkeling.
- Koop biologische producten in ingevroren of in blik of pot.
Deze kunnen goedkoper zijn omdat ze minder snel bederven en daardoor langer houdbaar zijn.
Conclusie: biologische producten zijn over het algemeen iets duurder. Door slim te winkelen en bewust keuzes te maken, kun je biologisch eten zonder meer te betalen.
3. De biologische landbouw produceert niet voldoende voor de groeiende wereldbevolking
De uitdaging van biologische landbouw om voldoende voedsel te produceren voor de groeiende wereldbevolking is complex. Het is waar dat biologische methoden vaak minder opbrengst genereren per hectare omdat er geen kunstmest gebruikt wordt. Door middel van doorlopend onderzoek naar het verhogen van de efficiëntie van biologische landbouw, streven boeren ernaar om de opbrengsten te verhogen.
Denk hierbij aan innovaties in zaadtechnologie, verbeterde landbouwtechnieken en meer kennis over bodemgezondheid. Hoewel er nog ruimte is voor groei, laat de toenemende kennis over duurzame landbouwmethoden zien dat het wel degelijk een rol kan spelen in het voeden van de wereld.
Conclusie: momenteel levert de biologische landbouw onvoldoende opbrengst, maar door voortdurende ontwikkelingen en innovaties gericht op het verbeteren van efficiëntie en opbrengst is er hoop dat biologische landbouw in de toekomst een belangrijke rol kan spelen in het voeden van de groeiende wereldbevolking.
4. De smaak van biologisch eten is minder
Een misvatting is dat biologisch eten minder smaakvol is. Mensen denken dat omdat biologische producten geen kunstmatige smaakstoffen of conserveermiddelen bevatten, ze minder smaakvol zijn. Het tegendeel is echter waar. Biologische producten zijn vaak verser en rijper omdat ze niet worden behandeld met chemicaliën die de rijping vertragen. Hierdoor hebben ze juist een intensere smaak en zijn ze smakelijker dan hun niet-biologische tegenhangers.
De smaak van ons eten wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder rijpheid, seizoen en manier van oogsten. Terwijl sommige mensen de voorkeur geven aan de smaak van biologisch voedsel, zijn er anderen die geen significant verschil proeven.
Conclusie: dat biologisch eten minder smaakvol zou zijn, is een fabel.
5. Biologisch eten is altijd 100% vrij van pesticiden
Hoewel biologische boeren en telers slechts beperkt pesticiden mogen gebruiken en zo veel als mogelijk natuurlijke bestrijdingsmiddelen toepassen, kunnen er toch kleine hoeveelheden aanwezig blijven. Door strikte regelgeving te volgen en natuurlijke methoden in te zetten tegen ongedierte, verminderen biologische boeren aanzienlijk het risico op pesticiden in hun producten.
Conclusie: biologisch eten is niet altijd 100% pesticiden vrij.
6. Het kopen van biologische producten heeft geen positief effect op het milieu
Biologische boerderijen gebruiken methoden die minder schadelijk zijn voor het milieu. Ze vermijden kunstmest en andere synthetische chemicaliën, waardoor ze helpen biodiversiteit te behouden, de grond gezonder te maken, en water- en luchtvervuiling te verminderen. Dit komt doordat er minder CO2 vrijkomt bij het gebruik van machines, ze beter omgaan met meststoffen, en eten efficiënter wordt verwerkt en vervoerd.
Conclusie: door biologische producten te kopen, draag je bij aan het behoud van biodiversiteit en een verminderde CO2-uitstoot. Het kopen van biologische producten heeft dus wel degelijk een positief effect op het milieu.
De mooiste boodschap is bio
Biologische producten bieden dus niet alleen voordelen voor onze gezondheid, maar dragen ook bij aan een duurzamere planeet. Door de waarheid achter biologisch eten te begrijpen, kun je keuzes maken waarmee je een positieve impact hebt op het milieu.
Terug naar overzicht