Weerribbenzuivel Edwin Crombags: “Samen kunnen we een verschil maken”
Weerribben Zuivel: een unicum in Nederland Edwin Crombags is inmiddels 25 jaar werkzaam in de biologische zuivelsector. Hij werkte voorheen bij Zuiver Zuivel, dat 7 jaar geleden werd overgenomen door Weerribben Zuivel. Hier is hij sindsdien verantwoordelijk voor de marketing en verkoop. Weerribben Zuivel is een van de weinige particuliere zuivelondernemingen in Nederland, met twee unieke productielocaties. Op hun boerderij aan de rand van Nationaal Park de Weerribben bevindt zich de eerste productielocatie, voor dagverse zuivelproducten. Aan de andere kant van het park bevindt zich de tweede locatie: de boterfabriek Steenwijk, waar de biologische boter wordt geproduceerd. De melk wordt op de boerderij verwerkt in de eigen fabriek en vervolgens verkocht in biologische speciaalzaken, bedrijfsrestaurants en horeca. Daarnaast halen ze melk op bij 25 biodynamische boeren, die ze ook verwerken in hun fabriek onder het merk Zuiver Zuivel.
Opkomen voor de belangen van biologische zuivelbedrijven Wat is de waarde van BioNederland voor Weerribben Zuivel? Edwin vertelt: “BioNederland behartigt de belangen van de biologische sector, verwerkers en handelaren in wet- en regelgeving. Het is essentieel dat er een 'bewaker' is die opkomt voor biologische bedrijven en alles in de gaten houdt.” Ook is het voor Weerribben Zuivel van groot belang dat ze met BioNederland een plek aan de Europese bio-tafel hebben: “Als individueel bedrijf hebben we beperkte invloed of mogelijkheden om een verandering teweeg te brengen. BioNederland kan als vereniging namens een groot aantal bedrijven optreden. Zo kunnen we samen een vuist maken tegen regelgevers, die nog te weinig rekening houden met de biologische belangen.”
Hoe heeft BioNederland de biologische zuivelsector al bijgestaan? Daar heeft Edwin wel een mooi voorbeeld van: “Er ontstond een kwestie met betrekking tot de productie van biologische kaas. De zuurtegraadregulatie van het pekelbad moest op Europees niveau worden aangepast. Dit betekende dat de productie van Goudse Kaas in Nederland op het spel stond. BioNederland heeft toen met Bionext een lobby op gang gebracht. Dit heeft ervoor gezorgd dat de uitzonderingspositie van de Goudse Kaas-productie op Europees niveau behouden bleef.”
Landbouwakkoord Het landbouwakkoord is van groot belang voor Weerribben Zuivel, net als voor zoveel andere biologische melkveebedrijven in Nederland. Edwin: “De overheid geeft aan dat ze de biologische sector willen bevorderen, maar het is belangrijk dat biologische bedrijven ook daadwerkelijk kunnen groeien en niet worden beperkt in hun bedrijfsvoering.” Edwin hoopt dat de lobby vanuit Bionext succesvol zal zijn en dat er een akkoord wordt bereikt waarin hun belangen worden vertegenwoordigd.
“Ik roep grote zuivelspelers op om lid te worden van BioNederland” Lid zijn van BioNederland stelt Weerribben Zuivel in staat om invloed uit te oefenen op biologische wet- en regelgeving. Ze kunnen deelnemen aan themagroepen en zo als eerste op de hoogte zijn van aankomende wetgeving en invloed uitoefenen op de uitkomst ervan.
Edwin: “Het is jammer dat veel grote biologische zuivelverwerkers nog geen lid zijn van BioNederland. Hierdoor hebben ze geen stem in de ontwikkelingen binnen de biologische sector. Ik wil alle grote zuivelspelers oproepen om lid te worden van BioNederland, hun stem te laten horen en actief deel te nemen. Samen kunnen we een verschil maken.”
Terug naar overzicht