Op excursie bij boomkwekerij M. van den Oever
Boomkwekerij M. van den Oever is een familiebedrijf dat al sinds 1791 gevestigd is in een authentieke boerderij in het Brabantse Haaren. Duurzaamheid staat centraal bij het bedrijf, wat mooi wordt samengevat in hun motto: ‘Leefwereldverbeteraars’. In het kader van het project 'Kennisplatform voor de biologische sierteelt' organiseerde Bionext een excursie bij de kwekerij. Jeroen van den Oever, zevende generatie boomkweker, gaf ons een kijkje achter de schermen van het bedrijf.
Biologisch Telen
Van de 140 hectare die Boomkwekerij M. van den Oever beheert, is een steeds groter deel biologisch of in omschakeling. Het uiteindelijke doel is om het hele bedrijf biologisch gecertificeerd te krijgen. Van den Oever kiest bewust voor biologische teelt vanwege hun wens om de wereld beter achter te laten, hun werknemers en de omgeving niet bloot te stellen aan chemische middelen, en vanwege de ligging van het bedrijf nabij diverse Natura 2000-gebieden.
Op de biologische percelen wordt gebruikgemaakt van biologische mest, zoals koeien- en geitenmest, en natuurlijke meststoffen zoals bladcompost. Onkruidbestrijding gebeurt mechanisch. Daarnaast wordt de weerbaarheid van de bomen verhoogd met behulp van bladbemesting met verschillende mineralen.
Vruchtwisseling is een belangrijke strategie. Door het telen van verschillende boomsoorten en het inlassen van een rustjaar (na leegverkoop van een perceel) met groenbemesters zoals Afrikaantjes, Japanse haver en bloemen, blijft de bodemstructuur behouden en wordt de biodiversiteit vergroot.
Doordat er op het gehele bedrijf nagenoeg geen kunstmest of andere chemie wordt gebruikt, zijn de verschillen tussen de Skal-gecertificeerde percelen en de percelen die 'On the way to PlanetProof' gecertificeerd zijn, volgens Jeroen van den Oever klein. Het grootste verschil zit in de onkruidbestrijding. En omdat mechanische bestrijding duurder is dan spuiten, worden de biologische bomen voor een iets hogere prijs verkocht.
Uitdagingen in de biologische Boomteelt
De toegevoegde waarde van bio
Inheemse Soorten & Klimaatverandering
Op de vraag hoe het bedrijf omgaat met de teelt van inheemse soorten, legt Jeroen uit dat ze wel inheemse bomen telen, maar dat klimaatverandering de toekomst van deze soorten onzeker maakt.
Zo blijkt uit onderzoek van Wageningen University dat een inheemse eik als de zomereik (Quercus robur) zich het meest comfortabel voelt bij een gemiddelde jaartemperatuur van 9,5 graden, terwijl de huidige gemiddelde temperatuur in Nederland in het landelijk gebied al ruim 10.5 graden is.
Ook hebben verschillende inheemse bomen het in sommige jaren moeilijk door natte winters gevolgd door een nat voorjaar, waarbij hun wortels te lang in het water staan. De laatste jaren komt de uitval vooral door de hoge temperatuur, waarbij de boom de verdamping niet aankan.
Daarnaast speelt de klantvraag een rol. Waarbij klanten zelf voorkeur hebben voor een exoot ten opzichte van een inheemse boom.
Het Assortiment van Boomkwekerij M. van den Oever
De leemhoudende zandgrond in Haaren is ideaal voor de teelt van laan- en parkbomen. Naast bomen levert Van den Oever ook bos- en haagplantsoen en fruitbomen
Over de Excursie
Op vrijdag 23 augustus bracht een gemengd gezelschap van bloementelers, (fruit)boomkwekers, vasteplantenkwekers, hoveniers, gemeenteambtenaren, een landgoedeigenaar en enkele buurtbewoners een bezoek aan Boomkwekerij M. van den Oever. Jeroen van den Oever verzorgde een presentatie en de rondleiding werd geleid door Marius Torn Broers.
> De excursie werd georganiseerd door Bionext in het kader van het Kennisplatform voor de biologische sierteelt.
> Klik hier voor meer informatie over Boomkwekerij M. van den Oever
> Wil je op de hoogte blijven van studiedagen, excursies en andere activiteiten binnen de biologische sierteelt?
Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief
Terug naar overzicht