Term ‘Eco-score’ gaat uit de schappen, wegens risico op verwarring

De term 'Eco-score' wordt per 31 december 2024 geschrapt, vanwege het risico op verwarring. IFOAM Organic Europe en IFOAM France bereikten op 4 juni j.l. een gerechtelijk akkoord om het gebruik van de naam 'Eco-score' voor voedingsproducten te stoppen, omdat het misleidend kan zijn voor consumenten. Dit akkoord werd bereikt met ADEME, de Franse overheidsinstelling die het label in 2021 initieerde, en het voedselinformatieplatform Yuka en zijn partners.

In januari 2023 spande IFOAM een rechtszaak aan bij het Gerechtshof van Parijs en ging in beroep bij het INPI tegen de milieu-impactindicator 'Eco-score'. Volgens een Europese verordening van 2018 zijn de termen 'bio' en 'eco' verboden als ze de consument kunnen misleiden. IFOAM voerde aan dat 'eco' in verschillende Europese talen een synoniem is voor 'bio', wat voor verwarring kan zorgen met het officiële label voor biologische landbouw.

Vincent Colomb van ADEME legde uit dat de term 'Eco-score' niet gehandhaafd zal worden door de Franse overheid omdat deze niet als de meest relevante werd beschouwd. Het label zelf blijft bestaan, maar onder een andere naam.

'Eco-score' classificeert voedingsmiddelen van A (meest duurzaam) tot E (minst duurzaam) op basis van ecologische indicatoren zoals uitstoot van broeikasgassen en verlies van biodiversiteit. Verschillende Franse sectoren, waaronder Carrefour, Intermarché, en Lidl België, hebben zich bij het project aangesloten, en eind 2022 waren 400.000 producten voorzien van een Eco-score. In de rest van de EU hebben ook andere bedrijven het systeem ingevoerd.

De partijen zijn het eens over het belang van betrouwbare informatie voor consumenten, en over de rol die biologische landbouw kan spelen in de transitie om nieuwe eetgewoonten te bevorderen die milieuvriendelijker en duurzamer zijn. Dit omvat onder andere vermindering van pesticidengebruik en vleesconsumptie, maar ook vermindering van voedseltransport, en vervuilend verpakkingsafval. Ze benadrukken ook de complexiteit van deze doelen en de noodzaak van samenwerking tussen alle betrokken actoren om duurzaamheidsdoelstellingen te halen.




Terug naar overzicht