Uitzonderlijk Phytophthora-jaar stelt aardappelsector op de proef
De aanhoudende regenval zorgt dit jaar voor een uitzonderlijk hoge phytophthora druk. Phytophthora is een schimmelziekte die al jaren een grote uitdaging vormt voor aardappeltelers. Dankzij ‘Het aardappelconvenant’ zijn er sinds 2017 in Nederland robuuste aardappelrassen geïntroduceerd die beter bestand zijn tegen phytophthora. Deze rassen zijn cruciaal om de (biologische) aardappelteelt toekomstbestendig te maken. De extreme weeromstandigheden van dit jaar zorgen echter voor een ongekende druk op de robuuste rassen, waardoor verschillende van hen al vroeg in het teeltseizoen aangetast zijn. Dit heeft grote gevolgen voor biologische aardappeltelers die soms geen of veel minder opbrengst hebben. Tegelijkertijd neemt door de hoge phytophthora druk het risico op een doorbraak van resistentiegenen toe. We leven mee met de telers die hierdoor voor enorme uitdagingen staan.
Alle hens aan dek: samenwerking door de keten en sector heen
Om tot een duurzame beheersing van phytopthora te komen in de gangbare én biologische aardappelteelt is eind vorig jaar door BO akkerbouw de taskforce Phytophthora opgezet. Bionext en Bioplant (de recent opgerichte landelijke biologische akkerbouwvereniging) nemen hierin deel om mee te denken over effectieve teeltmaatregelen en resistentiemanagement. Wat doen we zoal?
- Bioplant en Biohuis voorzien biologische aardappeltelers van cruciale informatie om uitbraken te voorkomen en bieden een luisterend oor voor vragen en zorgen. Deze regio-woordvoerders zijn aangesteld om telers lokaal te ondersteunen.
- Om resistentiemanagement en informatievoorziening te verbeteren, ontwikkelt Wageningen Research een waarschuwingsapp die als eerste door biologische telers worden getest. Deze app moet telers tijdig waarschuwen voor potentiële phytophthora-uitbraken in hun regio. Bionext en Bioplant helpen bij de ontwikkeling van deze app met advies en praktijkkennis.
- Bionext coördineert het verzamelen van veldmonsters van phytophthora bij biologische aardappeltelers verspreid over het land. Dit zijn monsters die de telers zelf kunnen nemen van geïnfecteerde planten en die vervolgens in Wageningen geanalyseerd worden. Deze monsters kunnen helpen om de huidige verspreiding en ontwikkeling van de aardappelziekte beter te begrijpen.
- Vanuit het project Robuuste-rassen-voor-een-toekomstbestendige-aardappelsector worden jaarlijks drie demovelden aangelegd met bestaande en nieuwe robuuste aardappelrassen. De demovelden spelen een belangrijke rol in de monitoring van de verschillende phytophthora varianten.
Aanvullende informatie is hier te vinden:
https://bionext.nl/thema-s/gezondheid/Robuuste-ras...
https://www.bo-akkerbouw.nl/pi
Terug naar overzicht