Verdwaald in de keurmerken... Wat is nou echt biologisch?
Biologisch, eko, natuurlijk, duurzaam, diervriendelijk, groen… steeds meer voedingsmerken verleiden mensen met beloftes die te maken hebben met zorg voor de natuur. Ze spelen daarmee in op een trend: we zijn in de supermarkt steeds vaker bereid om iets meer te betalen voor meer duurzaamheid. Die wildgroei maakt het wel lastig om de juiste keuze te maken. Want welke beloftes kunnen we wel serieus nemen en welke niet?
Check het keurmerk
Als het gaat om gezondheid en duurzaamheid mogen producenten niet zomaar alles op een verpakking zetten. Wat je beweert, moet wel kloppen. Zeker als het gaat om beschermde termen zoals biologisch, ecologisch en organic. Er zijn echter ook veel onbeschermde claims zoals natuurlijk en groen. Wil je zeker weten dat een product een belofte waarmaakt, dan zijn keurmerken een mooi hulpmiddel. Maar weet jij wat alle duurzame keurmerken betekenen?
Biologisch
Hoe weet je zeker dat een product biologisch is? Heel simpel: kijk of het groene - of soms zwarte - blaadje met de twaalf sterretjes erop staat. Dit Europese keurmerk is jouw garantie dat het product is geproduceerd op een manier die goed is voor dier, mens, milieu, klimaat en biodiversiteit. Skal Biocontrole is de onafhankelijke organisatie die controleert of de hele keten van boer tot bord voldoet aan de eisen voor het keurmerk. Zodat jij met een gerust gevoel kan genieten van je biologische eitje, broccoli of appel.
Biologisch uit Nederland
Soms zie je naast het groene blaadje ook nog een EKO-NL-keurmerk op de verpakking staan. De boeren, winkels en producenten met dit keurmerk gaan zelfs nog verder dan de strenge Europese normen. Voor nog meer dierenwelzijn, een gezonde aarde, energiebesparing, transparantie en eerlijke behandeling van mensen. Skal Biocontrole controleert hoeveel eko-ingrediënten uit Nederland verhandeld of verwerkt worden. Voor de extra normen zijn extra controleurs nodig zoals Q-Lip en Control Union.
Biodynamische landbouw
Demeter is een andere naam die gevoerd wordt in combinatie met het Europees biologisch keurmerk. Dit is het internationale kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouw en voeding. Demeter is erop gericht om de levenskracht in gewassen en dieren te versterken. Producten met dit keurmerk voldoen aan de wettelijke eisen voor biologisch en zetten daarbovenop specifieke eisen voor dierenwelzijn, bodemkwaliteit, natuur, landschap en het sluiten van kringlopen voor mest en voer. En wie controleert dat allemaal? De onafhankelijke Demeter Stichting.
En de andere keurmerken en claims?
Het Europees biologisch keurmerk, EKO en Demeter garanderen dus alle drie dat de producten van boer tot bord biologisch zijn, waarbij de een nog hogere eisen stelt dan de ander. Maar hoe zit het dan met andere keurmerken zoals Fairtrade, Beter Leven en Climate-neutral? Die zijn alleen gegarandeerd biologisch als ze ook het Europees biologisch keurmerk voeren. Ook toevoegingen van woorden als ‘natuurlijk’ en 'beter voor dier en natuur’ geven je geen zekerheid zonder het juiste keurmerk.
Bio uit de moestuin of van de boer in de buurt.
Als je zelf of samen met buren groenten en fruit teelt met biologische zaden, je wisselt gewassen uit, zorgt voor de bodem en je gebruikt geen chemische bestrijdingsmiddelen, dan zou je kunnen voldoen aan de eisen van het Europees biologisch keurmerk. Net als de boer die wel biologisch boert, maar niet gecertificeerd is. Zonder het keurmerk kun je de producten echter niet verkopen als biologisch. Dat klinkt vervelend, maar keurmerken beschermen de producenten tegen ‘neppers’ en geven jou de zekerheid dat je krijgt wat wordt beloofd.
Meer informatie over biologische voeding? Volg ons op Instagram en Facebook voor tips en inzichten.
Terug naar overzicht